Tutorial: ritstasje maken.

Hier de uitleg van hoe ik een ritstasje maak, met nadruk van hoe ik geleerd heb om een rits te plaatsen.
Ritsten steken heb ik geleerd van Miss Stik en het boek 'Zo geknipt'.

Bij deze wil ik het jullie uitleggen op mijn blog.

Je neemt een patroon waarvan je 2 keer de buitenstof en 2 keer de voering knipt.
2 stukje stof (van de buitenkant) van 4 cm op 7 cm.
Een rits, in dit geval één van 20 cm.

Bereid de rits voor, als lengte moet je rekening houden dat je, wanneer je de rits bovenaan legt, links en rechts 1,2 cm over hebt (waar dus geen rits op ligt).  (Daar kom ik later nog op terug).


Je neemt de 2 kleine stukjes, plooi ze in het midden en leg weer open, neem linkse kant en plooi naar het midden, neem rechtse kant en plooi naar het midden.
Plooi nogmaals dubbel en leg de rits er in.  (Zoals bij een biais).Stik beide deeltjes vast aan de rits op 1 mm van de boord.Neem de voering en leg die met de goede kant naar boven.
Leg de rits gelijk met de rand van de stof bovenaan, zorg ervoor dat je links en rechts 1,2 cm hebt waar geen rits komt (geeft een mooi en net resultaat).Met een hulpstiksel stik ik de rits vast op de voering (hoeft niet maar zo ben je wel zeker dat de rits op de juiste plaats blijft).


Vervolgens leg je een deel van de buitenstof met de goede kant op het reeds gemaakte stuk van voering en rits.   Speld vast.
Verwissel de gewone voet voor een ritsvoet.
Zet de ritsvoet zo dicht mogelijk tegen de rits, dit moet je stikken op het gevoel.
Wanneer je aan het schuivertje komt hef je het ritsvoetje op, verschuif je het schuivertje zodat je weer mooi recht verder kan stikken.Dan plooi je de buitenstof naar boven en strijk je deze mooi plat, ook ga ik eens met het strijkijzer over de voering zodat deze mooi  weg blijft van de rits (zodat je later bij het open en dicht doen van de rits geen stof er tussen krijgt).Nu ga je nogmaals met het ritsvoetje langs de rits stikken op ongeveer 1mm.
Herhaal deze vorige stappen om de ander voering en buitenstof vast te maken aan de rits.
Zo ziet het er dan uit.Keer om, leg dus de voering naar boven.


DOE  DE RITS OPEN (anders kan je later niet keren!).
Speld de voering met de goede kanten op elkaar en stik rondom op 1 cm.  LET OP! Laat onderaan een keergat (je stikt een eindje onderaan,  laat dan een 7cm over, en stik dan weer verder).Doe dit ook met de buitenstof en stik rondom op 1 cm.  Zorg er voor dat je mooi naast de uiteinden van de rits komt (daar waar je 1,2 cm moest nemen).Keer het tasje door het keergat.


Naai het keergat dicht met een onzichtbare steek (dus met de hand).
Ziezo, nu kan je alle soorten maken.

Reacties

Een reactie posten

Leuk dat je een reactie schrijft en altijd benieuwd wat je ervan vindt!

Populaire posts